Trainingen

Elke maandagavond vanaf 20.00 uur is er een training in de Usva, die bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een inhoudelijke of debattechnische training die een half uur tot een uur duurt. Daarna kun je de dingen die je tijdens de training geleerd hebt meteen in de praktijk brengen tijdens een debat. We debatteren in teams van twee, en aan een debat doen meestal vier teams mee. Daarnaast is er natuurlijk ook nog een jury nodig. Na het debat en de uitslag is er nog een borrel in de Chaplin’s, onze vaste kroeg. De eerste vijf weken van het academisch jaar ziet de maandagavond er anders uit: dan is er een beginnerstraining waarin nieuwe leden de basis van het debat kunnen leren. Naast de wekelijkse training op maandagavond komt er een paar keer per jaar een externe trainer naar Groningen om een extra training te geven.

Daarnaast verzorgt Kalliope trainingen voor externe partijen, bijvoorbeeld voor andere studentenverenigingen en voor het Honours College. Hiervoor zijn natuurlijk trainers nodig. Eventueel is dit een mogelijkheid als je al wat langer lid bent.

Commissies

Kalliope heeft verschillende commissies waarin je, meteen in je eerste jaar, actief kunt worden. Een commissie bestaat meestal uit een stuk of zes mensen die samen een bijdrage leveren aan de vereniging. Zo is er de Accie, die elke maand een leuke activiteit verzint (denk aan borrels, filmavonden en weerwolfbijeenkomsten). De Publicacie maakt de Spraakwater, het verenigingsblad. Voor meer voorbeelden van en informatie over de commissies: kijk bij commissies, onder het kopje ‘GDS Kalliope’. De meeste commissies komen ongeveer eens in de twee weken bijeen. Het is absoluut niet verplicht om bij een commissie te gaan, maar het kan een leuke aanvulling zijn op je lidmaatschap – en op je CV.

Toernooien

Al dat trainen doen we natuurlijk niet voor niks! Elk jaar zijn er verschillende landelijke debattoernooien waar Kalliope aan deelneemt. Van eerstejaars tot ‘debat-dino’, iedereen mag meedoen. De meeste studentendebatverenigingen organiseren hun eigen toernooi. De meeste toernooien duren één dag, maar er zijn ook een paar tweedaagse toernooien. Toernooien zijn (bijna) altijd in het weekend. Ook als je nog maar kort debatteert kun je in de prijzen vallen: heel veel toernooien hebben een aparte finale voor novices. Kalliope organiseert ook een eigen toernooi: het KDT (Kalliope Debat Toernooi) is een tweedaags toernooi dat elk jaar in mei wordt gehouden en waarvoor debaters vanuit het hele land naar Groningen komen. Hoewel toernooien best serieus zijn, houden debaters ook wel van een feestje. De feesten van het KDT zijn met name beroemd.

Kamp en activiteiten

In oktober is er een kennismakingskamp, waarop nieuwe leden de vereniging extra snel kunnen leren kennen. Volgens traditie vindt het kamp plaats op Schiermonnikoog, en het is een hele gezellige manier om heel snel andere leden goed te leren kennen, zowel mede-eerstejaars als mensen die allanger lid zijn. Een van de favoriete kamp-activiteiten is het spel Weerwolven van Wakkerdam, erg geliefd bij Kalliopeërs. Ook buiten het kamp worden er regelmatig weerwolfavonden en andere activiteiten georganiseerd. Tijdens het afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld een filmavond, meerdere spelletjesavonden, een pubquiz, en ons jaarlijkse decemberdiner. Op maandagavond, voor de training begint, zijn er vaste eetgroepjes. Daar kun je je in het begin van het jaar voor opgeven, een vast groepje mensen kookt om en om voor elkaar en gaat vervolgens samen naar de training. Het is een leuke manier om andere leden te leren kennen. Bijkomend voordeel: er wordt bijna elke week voor je gekookt!