Openbaar spreken

Bij Kalliope oefen je elke week met spreken in het openbaar. Dit vinden veel mensen heel eng, in lijsten van waar mensen het bangst voor zijn staat het regelmatig op nummer 1. Toch is het heel belangrijk om dit goed te kunnen, niet alleen voor je studie maar ook voor je latere carrière. Bij Kalliope kun je wekelijks oefenen, waardoor het je al snel makkelijker af zal gaan. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid: je begint met korte speeches en je krijgt veel positieve feedback. Kalliope is een hele veilige, vriendelijke omgeving waarin je op een fijne manier kunt werken aan je spreekvaardigheid. Naarmate je langer lid bent en de speeches langer worden, zal je merken dat het speechen steeds makkelijker gaat en dat ook presentaties etc. helemaal niet meer zo angstaanjagend zijn. Naast het overwinnen van spreekangst leer je bij Kalliope ook specifieke technieken om een boodschap zo goed en overtuigend mogelijk over te brengen. Met enige regelmaat hebben we trainingen die speciaal gewijd zijn aan eloquentie (welsprekendheid), maar ook tijdens de reguliere trainingen komt het regelmatig aan bod. Dus wil jij je angst voor spreken in het openbaar overwinnen en een goede spreker worden, dan is Kalliope echt iets voor jou!

Analytisch en kritisch denken

Om een debat te kunnen winnen heb je niet genoeg aan goede argumenten. Je moet ze ook nog kunnen analyseren, en daarnaast moet je de argumenten van de tegenstander weerleggen. Het eerste, analyse, is noodzakelijk om een argument geloofwaardig over te laten komen. Simpelweg zeggen dat iets een bepaald effect heeft is niet genoeg: je moet ook nog uit kunnen leggen waarom het dat effect heeft. Door elke week stellingen en argumenten te analyseren, leer je analytisch denken. Dat is, zeker als student, ontzettend handig. Het beter begrijpen van de leerstof, het schrijven van papers: dat wordt een stuk makkelijker als je er met een analytische blik naar kunt kijken. Daarnaast leer je om kritisch te kijken naar de argumenten van de tegenstander. Klopt het eigenlijk wel wat er beweerd wordt, en ontbreekt een niet een essentieel stuk analyse? Die kritische blik blijft natuurlijk niet beperkt tot het debat: die kun je ook bij de studie en in andere situaties goed gebruiken. Zo kan debatteren een waardevolle bijdrage leveren aan je academische vaardigheden.

Gezelligheid

Een uitspraak die Kalliope karakteriseert is: “Mensen komen voor het debat en ze blijven voor de gezelligheid.” De vereniging slaagt er namelijk heel goed in om het nuttige met het aangename te verenigen. Na de training wordt het debat op maandagavond nog eens uitgebreid besproken in de kroeg, en tijdens de maandelijkse accie-activiteiten is het ook altijd gezellig. Omdat Kalliope een relatief kleine vereniging is, kent praktisch iedereen elkaar en ook tijdens toernooien vormen we een hechte groep. Maatschappelijke betrokkenheid is een eigenschap die de meeste leden met elkaar delen, en wat begint als een oppervlakkig praatje mondt al snel uit in een levendige discussie. Commissies, eetgroepjes, het jaarlijkse kamp en de maandelijkse activiteiten: als je op zoek bent naar een vereniging die zowel nuttig als gezellig is, kom dan eens kijken bij Kalliope!