Of je nou politieke ambities hebt, mee wilt doen aan debatwedstrijden of gewoon je spreekvaardigheden wilt verbeteren, Kalliope kan veel voor je betekenen. Debatteren is namelijk iets waarbij je vele vaardigheden leert. Je leert niet alleen analytisch en kritisch denken, maar ontwikkelt ook zelfvertrouwen om in het openbaar te spreken.
Hieronder staan redenen waarom debatteren zo nuttig kan zijn voor nu en voor je verdere loopbaan.

Dankzij debatteren leer je om kritisch te zijn. Kritisch op de argumenten die je zelf inbrengt. Maar ook kritisch op de argumenten van de partij waartegen je debatteert. Immers, je wilt de argumenten van de tegenpartij kunnen weerleggen. Uitgebreide analyse van je argumenten is dan essentieel. Dit dwingt je om niet alleen te zeggen dat iets een effect heeft, maar juist om uit te leggen waarom dat effect optreedt. En precies die stap is vaak het ingewikkeldst bij debatteren, maar door veel te trainen merk je dat dit steeds gemakkelijker gaat! Een vaardigheid die bij vele beroepen van pas komt, of je nou politicus bent, een beleidsmaker of een onderzoeker.

Naast een kritische denkhouding, kom je in aanraking met vele thema’s tijdens een debat. Onderwerpen waarover we kunnen debatteren zijn duurzaamheid, de vluchtelingencrisis, het politieke systeem en nog veel meer. Een grote variatie dus! En het interessante is dat vele verschillende studenten lid zijn van Kalliope. Door deze veelzijdigheid zul je ook in aanraking komen met diverse argumenten. Een student informatica benadert een onderwerp soms van een heel andere invalshoek dan een rechtenstudent.

Een reden waarom studenten lid worden van Kalliope is om te leren spreken in het openbaar. De meeste mensen vinden presenteren spannend. Door bij Kalliope te debatteren zul je merken dat dit over het algemeen snel beter gaat. Je kunt oefenen door korte speeches en na afloop krijg je uitgebreid (positieve) feedback. Kalliope is een veilige en vriendelijke omgeving om te oefenen aan spreekvaardigheid.

Bovenstaande redenen gaan vooral over je eigen betoog, maar debatteren dwingt je ook tot een andere vaardigheid: luisteren. Om goed te reageren tijdens een debat moet je precies weten hoe de argumentatiestructuur van de tegenpartij in elkaar zit. Communicatie is tweezijdig. En met opkomende vormen van dialogen bij politiek en beleid, waarbij bijvoorbeeld burgers, bedrijven en organisaties een inbreng leveren, is dit een zeer nuttige vaardigheid. Door een goed begrip van de argumenten van de ander ben je ook in staat om adequaat te reageren.

Mocht je nog meer willen weten over debatteren? Op de website van de debatbond is een rapport met analyses en onderbouwing van de positieve effecten van debatteren: http://www.debatbond.nl/debatteren/waarom-debatteren/.