Een mooi verhaaltje ophangen voor alle vertrouwde gezichten op een maandag is één ding. Drie uur reizen om met datzelfde “luister naar mij, ik heb gelijk”-gevoel in Tilburg te presteren is al heel wat anders. Josse en Menso traden namens team GDS Filosofysici op voor de vereniging, waar Marit (voor het eerst!) en ik optraden voor team GDS #nofilter, gesterkt door ons jury-talent Loïs. We moesten er eerst alleen nog zien te komen.

De Filosofysici maakten op een koude, natte vrijdagavond als vanouds de vertrouwde veel te lange treinreis naar de rest van Nederland. Ook riep dit weer de vraag op waarom Groningen toch zover afligt van de rest. De goede moed was er in ieder geval.

Marit, Loïs en ik, ondertussen, gingen met de wat minder eenzame auto. Waar we Menso en Josse erg misten, voelden wij ons toch op ons gemak gesteld door de uitstekende muzieksmaak van onze eigen chauffeur Marit en de sporadische bezoekjes aan de al zo bekende wegrestaurants voor een korte snack. In ieder geval had de reis niet langer mogen duren: de muziek raakte op.

Uiteindelijk werden we gelukkig herenigd bij onze crash Dirk. Deze vlotte Brabo van Cicero gaf ons al snel het gevoel thuis te zijn en liet ons alvast rustig wennen aan dat warme accent. Maar, slapen was ook belangrijk.

’s Ochtendsvroeg was het dan eindelijk zo ver: het Cicero Debattoernooi moest maar eens beginnen. Dit was dan ook het moment om het koffie-infuus bij onze leden aan te leggen en dat deden we gretig. Terecht; 08:30 is echt te vroeg, mensen! Vijf rondes stonden ons nog voor de boeg, dus we moesten door.

De eerste ronde was voorbij en de score was opeens wel heel goed: een dubbele winst! Kennelijk heeft al dat gezemel in Chaplin’s Pub toch iets opgeleverd. O ja, en die trainingen en debatten op de maandag natuurlijk! Nu wisten we alleen nog niet wie het betere team was. Ook de organisatie leek zich dat af te vragen en zodoende kregen we de kans om tegen elkaar te debatteren. Een Groningse kamer en daarmee het belangrijkste debat van de dag natuurlijk.

De stelling was: DK laat burgers de burgemeester rechtstreeks kiezen. Na wat scherpe analyses van de Filosofysici die het hier niet mee eens waren, ging Team #nofilter er toch overheen met een mooi en bovenal komisch verhaal. De Instagram-addicts leken dus opeens het beste team te zijn, al kwam dat ook als een verassing voor ons.

Dit hoogtepunt was natuurlijk niet te overtreffen en dat gebeurde helaas ook niet. Beide teams haalden er nog wel een overwinning uit, maar een break halen was zelfs voor ons net iets te veel. Ook ons éénkoppige jurypanel Loïs mocht de break niet halen. Dan maar weer terug in de auto. Niet met de winnersspirit die we wilden, maar met die muziek van Marit was ook dat weer snel vergeten.