aug 272016
 

Eindelijk een keer positief in het nieuws, de studentenvereniging. Voorheen werden ze regelmatig in aanraking gebracht met uit de hand gelopen ontgroeningen, drankfeesten en soa’s die binnen de vereniging rondgaan. Een leuk voorbeeld is de ontgroening van een Amsterdamse studentenvereniging, waarbij de organisatoren vriendelijk de cameraman verzoeken om niet te filmen, ook als is het een openbare ruimte. Leuke reactie eronder van Teringventje trouwens, ’kruipen maar om ergens bij te horen. Later pijpen om hoger op te komen’. Is dit nu de standaard reactie van mensen die niet weten wat er gebeurt binnen een studentenvereniging, of binnen het studentenleven?

Afgelopen week kwamen de studentenverenigingen op een positieve manier in het nieuws. De studentenvereniging is uitgeroepen tot Nederlands cultureel erfgoed en terecht gekomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit betekent dat de studentenvereniging en hun gebruiken iets is dat wij als Nederlanders belangrijk vinden om door te geven aan de komende generaties. Wat dit betekent blijft nog een beetje in het midden. Een groot deel, zo niet het merendeel van de studenten is niet verbonden bij een studentenvereniging. De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) heeft in ieder geval acties moeten formuleren om de tradities door te blijven geven aan nieuwe generaties studenten. Wat wij er aan hebben? Geen idee. Ik geloof niet dat de LKvV onze GDS Kalliope vertegenwoordigd.

In ieder geval, persoonlijk kan ik me wel vinden in het feit dat er meer aandacht besteed wordt aan de voordelen van het lid zijn van een studentenvereniging, en wat je er als persoon aan kan hebben. Er blijft altijd nog wel een vooroordeel over wat studenten nu precies doen bij zo’n vereniging. Bier drinken wordt er dan gezegd, net zoals verplichtte ontgroeningen, omdat ‘je er anders niet bij hoort’. Of dat er geen tijd is, omdat de studie voor moet gaan. Dit is best wel overdreven. Studeren kost veel tijd maar een studentenvereniging is geen fulltime baan. De meeste verenigingen hebben geen ontgroening maar gaan gezellig op kamp naar bijvoorbeeld Schiermonnikoog. Daarbij is het het beste om je gewoon niet zo veel aan te trekken van peer pressure. Studeren is gewoon de leukste tijd van je leven, en daar moet je wat mee doen. Het maakt voor de meeste verenigingen niet uit of je niet goed bent in wat je beoefent. De meeste verenigingen zijn op zoek naar leuke mensen, zonder dat er een verplichting bij hoort. De excessen zijn er altijd, en kunnen hele leuke beelden opleveren. Komt die vuurpijl!