jul 172016
 

Spraakwaterartikel door Erik Houwing – Met het zomerreces in de politiek, zomerstop in het voetbal en een zomervakantie voor scholen en universiteiten is er ineens verdomd weinig te doen. Weg structuur, weg doel. Wat valt er dan nu te doen, met een lange zomervakantie voor de boeg? Niet iedereen kan zich bezig houden met staatsgrepen plegen of staatsgrepen overleven. Ook kan niet iedereen zich bezig houden met het onderhandelen van vrijhandelsverdragen tussen de EU en je eigen land. En ook kan niet iedereen (of misschien wel niemand) sneller een tijdrit fietsen dan Tom Dumoulin. Klinkt allemaal heel pessimistisch, maar gelukkig zijn er nog genoeg dingen die je wel kunt doen deze zomer, naast alleen op vakantie gaan. Hier een aantal ideeën:

  • Langs komen bij GDS Kalliope in de KEIweek. Hoewel ook de GDS een zomerstop heeft, betekent dat niet dat er niks gebeurt. Tijdens de KEIweek is de GDS weer aanwezig, en het is altijd leuk als er mensen langs komen voor een praatje of een borreltje.
  • Een taal leren. Nederlanders spreken misschien wel goed Engels, maar lang niet iedereen doet dat. Genoeg studenten uit andere delen van Europa spreken geen Engels, maar Duits, Russisch of Spaans. En dit geldt niet alleen voor studenten. Sommige docenten in Duitsland spreken ook geen Engels. Een paar week geleden bij een lezing georganiseerd door studenten gaf een van de gastsprekers, een docent, voor het eerst (!) in zijn leven een lezing in het Engels. Het had hem het hele weekend gekost om zijn tekst te vertalen. En dit is alleen maar de academische wereld. Veel niet-academici spreken helemaal geen Engels. Kijk daarom eens bij het Talencentrum van de RUG of een andere universiteit om een taal te leren. Er gaat werkelijk een wereld voor je open.
  • De Olympische Spelen in Rio kijken en hopen dat alles goed gaat, en dat Nederland succesrijk is (vamos Dumollema).
  • Geïnspireerd raken door de Olympische Spelen en zelf nieuwe sporten gaan doen. Altijd maar voetballen is ook saai. Denk eens aan iets geks zoals boogschieten, schermen of meedoen aan een triatlon!
  • Een boek lezen. World Order van Henry Kissinger misschien, maar dat kan ook Pippi Langkous zijn. Of anders De Poepdokter. Gezond van mond tot kont. Staat momenteel toch wel hoog in de verkooplijsten op BOL.com. Zal het net zo goed verkopen in de boekenhandel zelf? Duidelijk geïnspireerd door Wij zijn ons brein van Dick Swaab is dit onderwerp toch wat minder makkelijk bespreekbaar op een verjaardag. Toch zijn de reacties op BOL lovend. Misschien iets om te overwegen als cadeau voor je partner.
  • Ga op zoek naar iets nieuws en interessants om je kennis te verbreden en om iets nieuws te leren. Debatteren is misschien wel heel leuk en handig, maar niet het einde van de wereld. Kijk eens naar een nieuwe hobby of nieuwe vaardigheden waarin je je wilt ontwikkelen, of doe een MOOC op bijvoorbeeld Futurelearn.
  • Pokemon Go spelen. Hoewel ontzettend populair tegenwoordig, kan dit wel zeer gevaarlijk zijn. Lijken worden gevonden in vijvers, tieners worden bestolen van hun telefoon, en ‘trainers’ vallen van bergen of veroorzaken auto-ongelukken. Allemaal bijzaak natuurlijk: Gotta catch them all!

Kijkend naar dit lijstje kunnen we concluderen dat er genoeg te doen valt deze zomer. Zoals gezegd, we kunnen niet allemaal het wereldnieuws domineren zoals Istanboel of Londen. Gelukkig blijft er genoeg over, naast smelten in de zon. Mocht dit lijstje onvoldoende zijn, dan kun je nog altijd een baby opvoeden!