Spraakwaterartikel door Ivo Seinen – Onder druk van zijn eigen partij handelt Cameron alsof de EU een soort BBQ is waar het VK recht heeft op alle lekkere stukjes vlees en de aangebrande groentjes overlaat aan Dominique, Henk en Aleksanteri. De volgende dag, wanneer Strauss wie betaalt wat heeft aangemaakt, wil Cameron toch even wat minder betalen, want he, zo’n leuke BBQ is het niet.

Met het referendum heeft Cameron politiek bedreven op het hoogste niveau (lees: machtsspelletjes gespeeld over de rug van anderen om je zin te krijgen). Het niet langer verschijnen op de BBQ is een drukmiddel van Cameron geweest op Europa om akkoord te gaan met een lager bedrag op wie betaalt wat. Jammer voor Cameron is echter dat het volk zijn troef richting Europa heeft aangegrepen om daadwerkelijk niet meer op de BBQ te verschijnen, wat Cameron eigenlijk heel jammer vindt. Want Cameron heeft een beetje honger. En als Cameron niet meer op de BBQ komt dan hoort hij er niet meer bij.

De Britten verzeilen nu in een proces van jaren om de EU te verlaten. De eerste schijnheilige acties van het Brexit kamp komen al naar voren wanneer Boris Johnson (voorman Brexit voorstanders), één dag na de Brexit oppert om vooral geen haast te maken met uittreding (1). Met een val van de Britse pond tot het laagste niveau in 31 jaar ten opzichte van de dollar, begint Boris al wat te zweten.

Mijn voorstel is als volgt. Als je een BBQ hebt met zijn allen, wees dan gezellig, vreet niet alles op voordat een ander wat kan eten, en ga niet achteraf lopen zeuren. Als je niet wil komen, kom dan niet. Denk niet dat jij in je eentje mag bepalen waar de BBQ plaatsvindt en wat er op de BBQ moet komen.
Europa mag zich niet laten misbruiken met politieke machtspelletjes en moet nu haar sterke en eensgezinde kant laten zien: ga niet door het stof voor het VK.