mrt 062016
 

Spraakwaterartikel door Erik Houwing – Recentelijk aangekomen in Göttingen, Duitsland, valt me op dat overal stickers en posters hangen: ‘Refugees are welcome’. Hoewel goed bekend is dat in Duitsland lang niet iedereen dit vindt, blijft er veel steun voor het helpen en verwelkomen van vluchtelingen. Over heel 2015 zijn er ongeveer een miljoen vluchtelingen naar Europa gekomen. De pas gesloten vrede in Syrië gaat niet veel veranderen aan enorme stroom vluchtelingen. Er komen namelijk ook mensen naar Europa uit Afghanistan, Nigeria, of zelfs Marokko. Veel Europeanen zijn hier niet blij mee, en de reacties zijn fel. Hoeveel vluchtelingen we nog kunnen verwachten is gissen, maar het zullen er veel zijn.

De vraag is simpel: Hoe komt het dat al deze mensen naar Europa willen komen? Het antwoord is ook simpel: omdat het hier veel beter is, dan in het Midden-Oosten, Afrika en grote delen van Azië. In Europa is welvaart, vrede en veiligheid. En een redelijk stabiel klimaat.

Vluchtelingen komen naar Europa omdat ze bijna niks hebben. Afrikanen vluchten naar Europa vanwege economische voorspoed, mensen in het Midden-Oosten vanwege de veiligheid die de Europese Unie biedt. Een derde categorie, klimaatvluchtelingen, is onderbelicht, maar niet minder belangrijk. Er zullen in de toekomst veel mensen naar Europa vluchten vanwege de gevolgen van klimaatverandering. Eilandengroepen zoals de Malediven en de Seychellen dreigen te verdwijnen vanwege de stijgende zeespiegel, oogsten in Afrika mislukken vanwege aanhoudende droogte, of juist vanwege een overvloed aan regen.

Dit roept dus een tweede vraag op: hoe stoppen we deze vluchtelingenstroom? Binnen Europa wordt er voornamelijk gesproken over het oprichten van een sterke buitengrens, die ervoor zorgt dat het Schengenverdrag blijft werken, en de massale vluchtelingenstroom stopt. EU leiders zoals Donald Tusk en Jean-Claude Juncker roepen mensen op om niet te komen. Het heeft geen zin, ze worden toch teruggestuurd. Je geld en vooral je leven riskeren om hier te komen is verspilling, aldus deze mannen. Toch ben ik ervan overtuigd dat deze mensen zullen blijven komen. Waarom? Omdat het hier beter is. Een belangrijke reden dat het hier beter is, komt vanwege ons eigen handelen.

Europeanen zelf dragen bij aan het feit dat het in andere delen van de wereld slechter is dan hier. De EU dumpt haar producten op Afrikaanse markten, terwijl we onze eigen markten afsluiten voor producten uit arme landen. We exploiteren de grondstoffen uit deze landen, maar hoogwaardige producten die veel opleveren, produceren we zelf. Europese landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bombarderen in Libië en Mali, maar willen geen vluchtelingen opnemen. Europese landen, in samenwerking met de Amerikanen, destabiliseren hele regio’s, maar willen de gevolgen daarvan niet dragen. Europeanen verkopen wapens aan Saudi-Arabië, die daarmee een oorlog uitvechten in Jemen. Europese landen dragen ontzettend veel bij aan klimaatverandering, maar doen mondjesmaat hun best om dit te voorkomen en de gevolgen te bestrijden.  Pas als Europeanen bereid zijn om de Europese markt te openen voor Afrikaanse producten, ze stoppen met het destabiliseren van landen, en beter hun best doen om klimaatverandering tegen te gaan, pas dan mogen ze klagen over de vluchtelingenstroom. Want zeg nu zelf, wie heeft meer last van vluchtelingen: Wij Europeanen, of de mensen die daadwerkelijk vluchten voor een beter bestaan?

 

 

  One Response to “Klagen over vluchtelingen: terecht of onterecht?”

  1. Interessant artikel Erik! Ik denk dat de voornaamste reden voor oorlogsvluchtelingen om naar Europa te komen is dat ze hier een kans krijgen om te integreren, en daadwerkelijk een toekomst op te bouwen.
    Genoeg landen (vaak in de regio) willen deze vluchtelingen best opvangen. Ze bieden dan echter alleen tijdelijke kampen, en willen de vluchtelingen terugsturen zodra de situatie verbetert. Daarom krijgen deze ontheemden daar ook geen uitzicht op werk of burgerschap.
    In dat licht is het logisch dat vluchtelingen, die vaak geen reden hebben om een verbeterde situatie in hun thuisland te verwachten (anders waren ze daar immers wel gebleven), er voor kiezen door te reizen. Moeten wij klagen over die vluchtelingen? Het lijkt me beter er bij andere landen – bijvoorbeeld Turkije – op aan te dringen vluchtelingen daadwerkelijk te laten integreren. En zolang dat niet lukt deze vluchtelingen zelf te blijven verwelkomen.